Várakozáson felül teljesített a HSÚVC az ifi OB-n

 
Szerző: Szeri Csaba, 2018. június 05.
 
 
Várakozáson felül teljesített a HSÚVC az ifi OB-n

1 arany, 1 ezüst és rengeteg pontszerző hely jutott osztályrészéül a NICS-HSÚVC úszóinak a vásárhelyi rendezésű Ifjúsági Országos Bajnokságon. Bán Sándor edző értékelt az Oldalvonal.hu-nak.

Hogy értékeli a NICS-HSÚVC szereplését a vásárhelyi ifjúsági OB-n?

Ez egy nagyon erős bajnokság volt, az utóbbi évek egyik legerősebbje. A vásárhelyieknek az volt a szerencséje, hogy itt rendezték ezt a bajnokságot, a mi városunkban, így aztán teljes csapattal tudtunk elindulni. Ez azt jelenti, hogy akinek megvolt a nevezési ideje, ez 17 fő, mindegyikőjüknek adtunk versenyzési lehetőséget, holott tudtuk, hogy nyilván nem mindenki fog közülük döntőbe kerülni. Összesen 22 számban úsztak a gyerekeink döntőt. Kellemes meglepetés, mert én nem számoltam aranyéremmel, de jött egy aranyérem és egy ezüst is. Szőke Zita 50 gyorson az első napon nem talált legyőzőre. Az utolsó nap, utolsó előtti számában, a 4x100-as gyorsváltóban ezüstérmet szerzett a csapat, amelynek tagja volt Szabó Orsolya háton, mellen ment Dohányos Annamari, pillangón Batta Orsolya, gyorson pedig Szőke Zita. Az Egerrel nem bírtunk, ők nyertek, de nagy hajrában Zita behozta a Vasas előtt másodiknak a csapatot.
Szereztünk még négy harmadik helyet, három ötödik helyet, hat hatodik helyet és néhány hetedik, illetve nyolcadik helyezetést.
Néhány számot beáldoztunk, B-döntőket és A-döntőket, hogy a váltónk jól szerepeljen. Egy csapat erejét igazából a váltó jelenti. Egyénileg Szőke Zitát feltétlen meg kell említeni, dinamikus versenyző, ráadásul még csak serdülő, 2003-as születésű. A fiúk közül ki kell emelni Pertich Zsombort és Matejdesz Mátét, akik szintén döntőbe kerültek. A legfiatalabb Oláh Norbi, 2004-es születésű, ő is kitett magáért, B-döntőt úszott mellúszó számokban. A lányoknál Szabó Orsolya háton döntőzött, Batta Orsi 50 pillangón éppen, hogy lemaradt a dobogóról.
Én inkább azt vártam az egész csapattól, hogy negyediktől, nyolcadik helyig azért szerzünk 8-10 számban helyezést, ezt sikerült túlszárnyalni. Így összesített pontversenyben újra egy erős csapat benyomását keltettük, mert hetedik helyen zártunk.

Milyen volt Zitának az az 50 métere, pláne annak fényében, hogy nem is számítottak ott aranyra.

Azért nem számítottunk rá, mert egyrészt Zita fiatalabb, mint a többiek. Másrészt azért a mezőnyben ott volt a tavalyi győztes is. Nem kisebb ellenfeleket győzött le Zita, mint Gyurinovics Fannit és Késely Ajna. Mindenképpen ez egy óriási dolog volt és egy szuper produkció Zita részéről.

A női váltóban döntőjében pedig 5 másodpercet sikerült javítani a délelőtti időhöz képest.

Ennek az volt az oka, hogy délelőtt azért kicsit visszafogta magát egy-két versenyzőnk, hogy délutánra is maradjon erő. A legutolsó futamban már látták a gyerekek, hogy ki milyen erőt képvisel és ki milyen időt úszott az előző két futamban. Még így is futamgyőztesek voltak, mi ugyan nem tudtunk komplett sort kicserélni, viszont az Eger is, hogy úgy mondjam fürdött az előfutamok során, a döntőben aztán nagyon odapakoltak, amit úsztak az nagyon jó idő, felnőtt bajnokságban is döntő lett volna.

Az eredményekkel viszont akkor teljesen elégedett a HSÚVC?

Igen azt hiszem, hogy semmi okunk nem lehet a gyerekek teljesítményének szapulására, hiszen egymást múlták felül. Rengeteg egyéni csúcsot úsztak, azok is, akik nem kerültek döntőbe, csak megkapták a lehetőséget, hogy induljanak. Nem is volt olyan versenyzőnk, aki ne úszta volna meg a legjobb idejét, illetve ne javított volna.

Hogy néz ki a folytatás a klub számára, amihez akár ez a mostani szereplés is lendületet adhat?

Én azt remélem, hogy inkább a jövő idényre ad ez lendületet. A serdülőknek még június utolsó hetében van a bajnokság. A verseny Győrben lesz, Szőke Zitának, Dohányos Annamarinak főversenye lesz majd ez.

Volt sérültünk is, Márki Zalán, aki ugyan most elindult a váltóban, negyedikek lettek, ami egy óriási teljesítmény volt. Zalánnak azt hiszem Győr lesz az a versenye, ahol produkálhat. Mellette Oláh Norbi is labdába rúghat, igaz ő még gyermek korosztályú. Kellemes meglepetést és lendületet hozott ez a verseny. Másfél hét múlva a Magyar Úszás Napján a Nyíltvízi Bajnokságban is indulnak páran. Nyilván tanuló jelleggel, hogy szokják, de pár évvel ezelőtt is okoztak versenyzőink meglepetést, Misi mellúszó létére megnyerte az ifiknél a versenyt és utána világbajnoki negyedik helyig vitte, sose lehet tudni.

A HSÚVC versenyzői névsora:
Hajagos Adriel, Matejdesz Máté, Oláh Norbert, Pertich Zsombor, Tót Csaba, Dér Teodóra, Varga Brigitta, Zaka Maja, Dohányos Annamária, Szőke Zita, Batta Orsolya, Kancsár Mirjam, Szabó Orsolya, Borbás Gergő, Komjáti Nelli, Zubelic Anja, Horváth Henrik.


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top