Új csoportot indít a Hód Úszó SE

 
Szerző: Szeri Csaba, 2018. szeptember 05.
 
 
Új csoportot indít a Hód Úszó SE

Az új idénnyel számos újítás, fejlesztés lépett életbe a Hód Úszó SE háza táján. Az irányvonalhoz tartozik, hogy mostantól autista, látássérült, vagy hiperaktív gyerekeket is várnak az egyesülethez. Külön szakember foglalkozik majd velük Fekete István személyében.

Mióta foglalkozol gyerekekkel?

Közel 11 esztendeje. Az úszást magát, és oktatásának szeretetét Bán Sanyi bácsitól adaptáltam az életembe a főiskolai éveim alatt. Motivált, hogy milyen sokat tehet az ember egy ilyen remek mozgásformán keresztül, mint az úszás. Testnevelő tanárként dolgozom, az úszó oktatói (edzői) képesítésemet pedig a Juhász Gyula Pedagógusképző karán szereztem.

A sérült gyerekek miben különböznek egészséges társaiktól?

Semmiben, de mégis mindenben.  Más a belsőmotorjuk, a belső kis gépezetük, receptoraik, amelyekkel észlelik és felfedezik a különböző mozgásformákat. Ami pedig nagyon fontos velük kapcsolatban az egyetlen szóval leírható: türelem.

Hogyan kell őket megtanítani úszni?

A módszerek tárháza igen széles, de a klasszikus módozatokkal, eszközökkel dolgozom én is. Egy-egy úszásnem megtanítása annyiban bonyolultabb, hogy teljesen egészséges társaikhoz képest sokkal nehezebben, vagy később kapcsolnak össze mozgáselemeket (kart, lábbal, levegővel). Tudni kell elfogadni azt, hogy a figyelmük és koncentrációjuk akár jelentősen rövidülhet időben, ami megnehezíti a bonyolultabb mozgások gyors és hatékony beépítését az életükbe. Türelem, türelem, türelem és a pedagógia széles tárháza, ami segíthet. Játékos feladatok, amikor talán észre sem veszik, hogy mennyit tanulnak.

Milyen korosztállyal fogsz foglalkozni?

Jelenleg öttől nyolc éves korosztályig vannak nebulóim, köztük autista, látássérült és hiperaktív gyerekek.

Mik a célok?

Minél jobban megszeretetni velük az úszást, de ami ennél is fontosabb, kialakítani bennük a mozgás szeretetét. Akik szeretnének, és úgy érzik, azoknak versenyzési lehetőséget biztosítani, hogy ők is megméretethessék magukat, ha úgy hozza az élet. Fontos cél lehet az is, hogy aktív felnőtteké nevelhessük őket, akik tudatosan tesznek majd az egészségükért, egy olyan mozgásformán keresztül, amely a legkomplexebb az egész világon: az úszás.

Forrás: hoduszo.hu


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top