TAO támogatás nélkül a Kosársuli bedobja a törölközőt

 
Szerző: Bornemissza Péter, 2018. július 03.
 
 
TAO támogatás nélkül a Kosársuli bedobja a törölközőt

Komoly vitákat váltottak ki a júniusi közgyűlésen a TAO rendszerrel kapcsolatos kérdések. A városi utánpótlás sportra és infrastruktúra fejlesztésre felhasználható összeg, azonban nélkülözhetetlen a városi egyesületek számára, a támogatás nélkül a Kosársuli képtelen volna fenntartani magát.

 

A hazai cégeknek 2011 óta van lehetőségük arra, hogy társasági adófizetési kötelezettségükből többek között a kiemelt sportágakban szereplő egyesületeket és szervezeteket támogassák. Hódmezővásárhelyen négy sportág, a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és vízilabda érintett a kérdéskörben, ezek a szervezetek kizárólag az utánpótlás nevelésre költik az elnyert összeget.

Az egyesületek az országos szövetségekhez nyújthatják be adott évi sportkoncepciójukat, amelyet aztán több szempontot figyelembe véve bírálnak el és megállapítják a felhasználható keretösszeget. Ezt követően pedig az egyesületek a határozattal a kezükben kezdhetnek bele a keret feltöltésébe. A nyilvánosságra került adatok alapján a vásárhelyi sportélet, így a Kosársuli is arányaiban országos vállalkozásoktól kap nagyobb mértékű finanszírozást, ám helyi cégek is segítenek, több, kisebb mértékű támogatással.

 

 „Nem akkora gazdasági erőt képviselnek ezek a cégek, hogy milliókat tudjanak adni, hanem van, aki 150-200-400 vagy 600 ezer forintot ad, amit ugyanolyan köszönettel és hálával fogadunk, mint az ötmilliósat. Ezért kell továbblépnünk a város határain túlra, hogy esetleg országos cégektől, nagyobb cégektől, nagyobb összegeket tudjunk szerezni. Ebben volt elsősorban segítségünkre Lázár János miniszter, képviselő úr” – nyilatkozta dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke. 

 

A Vásárhelyi Kosársuli eddig beadott pályázatait a Magyar Kosárlabda Szövetség minden évben 100%-ban elfogadta, köszönhetően annak, hogy az egyesület reális összeget igényelt és minden évben precízen elszámoltak a felhasznált pénzzel. E nélkül az összeg nélkül, más támogatás híján azonban képtelenség, hogy fennmaradjon az egyesület.

„Ha nem lenne TAO, vagy ha nem fognak befutni ezek a pénzek, akkor mi egyszerűen megszűnünk. Azt egyszerűen nem lehet megcsinálni egy labdajátékban, hogy a támogatási összegnek csak az egyharmada futott be, akkor most mit csináljak, az edzők kétharmadát elküldöm? Kétharmaddal kevesebbet fogunk edzeni a Hódtói Sportcsarnokban? Nem fogunk fizetni 14 milliós terembérleti díjat, hanem csak hatot? Vagy nem utazunk el Debrecenbe egy mérkőzésre, hanem javasoljuk, hogy játsszuk le Mezőberényben, mert csak az egyharmadát szereztük meg a pénznek? Ezt így nem lehet.” - folytatta gondolatát dr. Elek András. 

A Vásárhelyi Kosársuliban közel 300 igazolt versenyző van és 140 gyermek számára biztosítanak előkészítő foglalkozást. A TAO támogatás hiányában az egyesület mindennapos működése és a gyereke sportolása kerülne súlyos veszélybe.


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top