Rangos nemzetközi torna Vásárhelyen, hazai győzelemmel!

 
Szerző: Nagy Benjámin, 2018. október 24.
 
 
Rangos nemzetközi torna Vásárhelyen, hazai győzelemmel!

Újabb, fontos állomásához érkezett a kosaras határon túli projekt.

Az elmúlt hosszú hétvégén újabb állomásához érkezett a Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub közös Európai Uniós projektje, a "Határ-menti kosárlabda játékok". Ez alkalommal egy tízcsapatos tornát rendeztek Hódmezővásárhelyen.

 

Összesen mintegy 165 ezer euróból valósulhat meg a program, amely uniós támogatásból jöhetett a két egyesület vezényletével. A csapatok korábban már közös edzőtáboron vettek részt Vásárhelyen, egy hónappal ezelőtt pedig a 2005-2006-os korosztályok számára Szabadkán rendeztek egy többcsapatos ifjúsági tornát.

 

Október 22-én és 23-án egy kétnapos viadalnak Hódmezővásárhely adott otthont a 2003-as és 2004-es korosztályok számára. A tornára hat szerb csapat érkezett, a magyar klubok közül viszont a hosszú hétvége miatt nem sokan vállalták a szereplést, a Vásárhelyi Kosársuli korosztályosai mellett a Nagykőrös klubjának fiataljai erősítették a magyar virtust, ami ebben a sportban is különbözik kissé a szerbtől.

 

"Egyetlen szerb sincs, aki feladná, akár egy percre is. Egyébként semmivel nem jobbak, a kosárlabda tudásuk nem nagyobb. Ám az a hihetetlen akaraterő, az a küzdés és az a győzni akarás az, amivel különbek. Illetve ezt most úgy tudnám megfogalmazni, hogy sokkal életrevalóbbnak tűnnek. Ha van egy szabad labda, ami bármelyik csapaté lehetne, az biztos, hogy az övék lesz" - nyilatkozta Dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke.

 

Ez a hozzáállás azonban eltanulható és sok hasznos tapasztalathoz juthatnak a vásárhelyiek a szerbek elleni csörtéken. Ezekből pedig nem lesz hiány. A közös projekt keretében ugyanis összesen hat hasonló korosztályos tornát rendeznek, így Szabadkán és Vásárhelyen is lesz még alkalom arra, hogy a két nemzet fiai egymásnak feszüljenek.

Ráadásul a Határ-menti kosárlabda játékok projekt keretében nem csak kétnapos tornákat szerveznek, hanem szemináriumok, újabb közös edzőtáborok és street-ball rendezvények is szerepelnek a tervek között, emellet eszközbeszerzés is megvalósulhatott már.

 

"Ez a torna és ez az egész rendezvénysorozat annyiból is jó, hogy a rossz anyagi helyzetünket nem gyengíti még jobban. Ennek a kiadásai ebből az uniós projektből valósulnak meg. Sikerült a két csapatnak két-két garnitúra mezt vásárolni és 40-40 labdát is tudtunk venni mind a két klubnak. Nagyon jó, mert hasznos, és nem is kerül sokba, mondhatni ingyen van, hiszen a pályázati forrás ezt is fedezni tudja" - tette hozzá Dr. Elek András.

 

Végeredmény, 2003-as korosztály:

  1. Vásárhelyi Kosársuli 3 győzelem – 1 vereség
  2. Petrovgrad Zrenjanin 3 győzelem – 1 vereség
  3. Spartak Subotica 2 győzelem – 2 vereség
  4. Nagykőrösi Sólymok 2 győzelem – 2 vereség
  5. Backa Topola 0 győzelem – 4 vereség 

Végeredmény, 2004-es korosztály:

  1. Petrovgrad Zrenjanin 4 győzelem – 0 vereség
  2. Dunav Apatin 3 győzelem – 1 vereség
  3. Spartak Subotica 2 győzelem – 2 vereség
  4. Vásárhelyi Kosársuli 1 győzelem – 3 vereség
  5. Nagykőrösi Sólymok 0 győzelem – 4 vereség

 

A Kosársuli-szimpatizánsok megemelhették kalapjaikat a 2003-asok teljesítményén: Czibere Zoltán együttese kiélezett csatában, rendkívül koncentrált játékkal, 3 győzelemmel és 1 vereséggel megnyerte a tornát!

„Erős csapatok ellen játszottunk, és összességében jó játékkal diadalmaskodtunk a kilátogató családtagok, ismerősök szeme láttára. Tanulságos találkozók voltak: a pályán kívül kapcsolatokat építettünk, de a pályán nem volt helye barátságnak. Tökéletesen megfigyelhettük a két ország mentalitásbéli különbségeit, ezáltal is tanulhattunk egymástól – emellett egyben felkészülésként szolgált a torna a ránk váró megmérettetésekre. Bízok abban, hogy egyszer a hazai NB I-ben is hasznosíthatunk valamit a most megszerzett tapasztalatokból” – fogalmazott a Kosársuli játékosa, Németh Zsombor.

A projekt részeként novemberben Szabadkán, majd decemberben Hódmezővásárhelyen továbbképzést tartanak az edzők és testnevelők részére, a soron következő kétnapos tornát pedig Vásárhelyen rendezik januárban a 2005-2006-os korosztály számára.

 

Fotó: Varga Franciska/Kosársuli


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top