NICS-HSÚVC: Egy sikeres szezon és ami mögötte van

 
Szerző: Szeri Csaba, 2018. augusztus 07.
 
 
NICS-HSÚVC: Egy sikeres szezon és ami mögötte van

Magyar bajnoki érmek és bővülő taglétszám - jól sikerült a NICS-HSÚVC szezonja.

Sikeres évet zárt az elmúlt szezonban a hódmezővásárhelyi NICS-HSÚVC. Az egyes megmérettetéseken jöttek a remek időeredmények, a kiváló helyezések és persze az érmek sem maradtak el. Mindezek mellett pedig az egyesület taglétszámát illetően is előrelépés történt.

 „Most már nagyon sok gyerekünk van, akik reményt keltően ügyesek, ugyanakkor a különböző korosztályoknál változatlanul vannak lyukas évjárataink, amiket az utánpótlás-nevelés területén dolgozó kollegának lesz a feladata betölteni. Jelenleg közel kétszázan vagyunk az egyesületnél” - mondta el Bán Sándor, a klub sportszakmai vezetője. „Menetközben adódott olyan problémánk, amit meg kellett oldani a gyerekek érdekében. Többen kiábrándultak a másik egyesületben folyó munkából és átjelentkeztek hozzánk. Tudtuk, hogy mivel ez évközben történt nehéz lehet a gyerekek számára a szemléletváltás az edzésmunkában, morálban. Másrészt ott voltak a „régiek”, akik már régebb óta csinálják ezt a fajta munkát, amit egyesületünkben évek óta meghonosítottunk. Ez okozott némi nehézséget edzői szempontból és gyerekek szempontjából is. Március-április végére viszont összerázódtak és mindenki jól érezte magát, igyekezett a legjobban szerepelni a bajnokságokon.”

Ezen a téren pedig valóban igyekeztek legjobb formájukat mutatni a sportolók. A dél-afrikai edzőtábort követően a Felnőtt OB-val indult a szezon, ahol Szilágyi Csaba 100 méter mellen aranyérmet szerzett. Emellett pedig a fiatalabbak közül is többen megmutatták magukat, jelezve, hogy saját korosztályukban akár komoly eredményeket is lehet várni tőlük a szezon során.

Az Ifjúsági Országos Bajnokságon a NICS-HSÚVC részéről sokan lehetőséget kaptak, hiszen a megmérettetésnek a Gyarmati Dezső Sportuszoda adott otthon.

„Szőke Zita vállán volt a legnagyobb teher, hiszen még csak 15 éves. Volt olyan nap, amikor ötször úszott 58 másodpercen belül 100 gyorson, ami az ő korában egy nagyon dicséretes teljesítmény. A női vegyesváltó dobogós helyezést szerzett, de alapvetően is nagyon sok értékes helyezést értek el a gyerekek. A fiúk ugyan lemaradtak a dobogóról, de ott voltak a közelében és ez biztató a jövőre nézve” - idézte fel a vásárhelyi rendezésű versenyt Bán Sándor.

A Serdülő Országos Bajnokságon szintén termet babér az egyesület számára. A pontversenyben az előkelő nyolcadik helyen zárt a csapat. Egy arany, négy ezüst és három bronz jött össze, már ami a dobogós helyeket illeti.

Érdemes az egészen fiatalokkal is foglalkozni: Oláh Norbert a Gyermek OB-n remekelt. 100 méter mellen aranyérmes lett, 200 mellen pedig a dobogó második fokára állhatott. Szatmári Máté pedig 200 mellen szerzett bajnoki címet a Cápa OB-n, 100 méteres mellúszásban pedig ezüstérmes lett.

A szezonban tehát nem maradtak el az eredmények és szerencsére a sikerek eléréséhez partner is akadt. Ami annál is fontosabb, mivel az úszás nem tartozik a TAO-támogatott látványsportágak közé.

„Anyagilag minden egyesület panaszkodik Vásárhelyen. Mi ugye nem vagyunk benne a TAO-ba, ennek ellenére azért minden versenyre el tudtunk menni, ezért jár a köszönet a Natural Immune Control Systemnek, jelentős anyagi támogatással segítették a dél-afrikai edzőtábort. Volt egy másik edzőtábor is, amin Süli Ákos és Sibalin Dávid január végén, februárban volt kint Thaiföldön, ez az ő segítségük nélkül nem ment volna. Azt hiszem, hogy a legkönnyebb karba tett kézzel várni a szponzorokat, de utánuk kell menni. Ez vonatkozik minden sportágra. Az, hogy van TAO vagy nincs TAO az egy dolog, valamennyit segít, de igazából az edzők lelkesedése, a szülők hozzáállása a fontos, ez viszi előre a sportéletet.” – nyilatkozta Bán Sándor.

Közhely, de a sikerhez vezető út nem egyenes, kitérőkkel és nehézségekkel teli. Az edző erről is nyilatkozott az oldalvonal.hu-nak.

„Nekem egy dolog nem tetszik itt az uszodában: sokszor a vásárhelyi úszóknak nem jutott elég edzéslehetőség az edzőtáborosok miatt. Ezek a gyerekek is ide tartoznak Vásárhelyhez, hoznák és hozzák is az eredményeket. Viszont minden további nélkül, pár forintért háttérbe szorítanak minket és akkor nem tudunk úgy edzeni. Igyekszünk ezt kikerülni és nem ütközni az edzőtáborosokkal, de van mikor véletlenül több pályát adtak el, mint amennyi valójában van - volt már rá példa - ilyenkor volt egy kis feszültség. A másik, ami városi szinten elhangzott, hogy az élsportot nem támogatják egyelőre, mert nincs tőkeerős szponzor a városban - azt hiszem, így hangzott el. Úgy gondolom, hogy a magánvállalkozások igenis megerősödtek úgy, hogy akár egy labdarúgását, akár egy kézilabdát, kosárlabdát magasabb szinten tudnának támogatni. Most ebből a szempontból az úszás a legolcsóbb sportág. Itt töredékét kellene támogatásként adni, mint amit a csapatsportokhoz kellene befektetni. Végső soron pedig ennek a régióközpontnak, igazán akkor volna jelentősége országos szinten, hogy ha ugyanolyan szintű úszókat tudnánk nevelni. Ehhez nyilván egzisztencia kell, nem azon a szinten, mint a focistáknál, de mindenképpen biztosítani kell edzőtábort, a versenyeken való részvételt, az edzői és orvosi hátteret, ilyen nagyon egyszerű. Egyébként a tárgyi feltételek, ahhoz, hogy magas szintű élsport és tömegsport legyen itt az uszodában, minden adott. Akár a konditermet nézem, akár a 28 pályát kívül és belül. Valamint nagy lehetőséget látok az óvodai úszásoktatás egészéves, szisztematikus bevezetésében a városi szinten. Közel van minden óvoda, hetente kétszer az óvodásokat le lehetne, le kellene hozni. Ne az iskolába menet vagy után, kozmetikázzák az iskolák, hogy így meg úgy nem tudnak és tudnak úszni a gyerekek. Az igazság, hogy nem nagyon tudnak úszni az iskolások. Nem fulladnak vízbe, itt a laboratóriumi körülmények között, de bizony nagyon nagy az előrelépési lehetőség, amit jobb szervezéssel ki kellene használni.”

Mindazonáltal a klub következő szezonja is ígéretesnek tűnik. A remek társaság a vezetőség szerint is adott. Pertich Zsombor, Matejdesz Máté, Márki Zalán, Tót Csaba – csak néhány név a srácoknál. Szőke Zita, Dohányos Annamária, Szabó Orsi és Batta Orsi, a csajok, szintén a teljesség igénye nélkül.

„Ők egy olyan stabil mag, akiknek át kellene lépniük a saját árnyékukat. Ez esetben nemzetközi szinten is beírhatnák a nevüket az úszósportba. Ennek érdekében a klub nem sokat tud tenni azon kívül, hogy biztosítja a maximális feltételeket. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk az iskolákkal, magántanulónak sem kell menni. Viszont mi reggel 5:45-kor kezdünk, 8:30-ig úszni kell. 2,5-3 órás edzések vannak délelőtt, délután pedig minimum két óra kell. Közben pihenés és táplálkozás, amire szintén megvan a lehetőség. A gyerekeknek és a szülőknek kell dönteni. Van egy út, amit kell tenni, mert különben soha nem lépik át a saját árnyékukat. Ez nem kellemes, de egyik sportágban sem az” – zárta gondolatait Bán Sándor.

A NICS-HSÚVC fontosabb eredményei az elmúlt szezonban:

Felnőtt OB

1. hely – Szilágyi Csaba 100 m mellúszás
1. hely - Szilágyi Csaba 50 m mellúszás

Ifjúsági OB

1. hely – Szőke Zita 50 m gyorsúszás
2. hely – 4x100 m női vegyesváltó (Szabó Orsolya Adél, Dohányos Annamária, Batta Orsolya, Szőke Zita)

Serdülő OB

1.hely – Szőke Zita 100 m gyorsúszás
2. hely – Szőke Zita 50 m gyorsúszás
2. hely – Dohányos Annamária 50 m mellúszás
2. hely – Dohányos Annamária 100 m mellúszás
2. hely – 4x100 m mix vegyesváltó (Márki Zalán, Dohányos Annamária, Hajagos Adriel, Szőke Zita)
3. hely – Szőke Zita 50 m mellúszás
3. hely – Szőke Zita 50 m pillangóúszás
3. hely – Szőke Zita 100 m mellúszás

Gyermek OB

1. hely – Oláh Norbert 100 m mellúszás
2. hely – Oláh Norbert 200 m mellúszás

Cápa OB

1. hely – Szatmári Máté 200 m mellúszás
2. hely – Szatmári Máté 100 m mellúszás

Fotók: Facebook

Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top