Mi lesz veled vásárhelyi sportélet?

 
Szerző: Szeri Csaba, 2018. október 05.
 
 
Mi lesz veled vásárhelyi sportélet?

A vásárhelyi, látványsportban érdekelt egyesületek helyzete az elmúlt hónapokban nem volt könnyű, mindez pedig csak fokozódik. Nem drámai túlzás azt állítani, hogy a vásárhelyi labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és vízilabda fölött Damoklész kardja lebeg és több száz gyermek sportolása forog veszélyben. Az egyesületek közös sajtótájékoztatót tartottak a témában - írja a radio7.hu.

A vásárhelyi látványsportok egyike sem rendelkezik jelenleg első osztályú felnőtt csapattal, ez ténykérdés. Ugyanakkor az is ténykérdés, hogy az utánpótlás nevelésében fontos, mondhatni országos jelentőséggel bírnak ezek az egyesületek. Az eredmények önmagukért beszélnek – korosztályos bajnokcsapatok, az adott korcsoportokban az országos élvonalban is helytálló gárdák fémjelzik, hogy ezen a szintén hasznos munka folyik Vásárhelyen legyen szó fociról, kosárlabdáról, kézilabdáról vagy akár vízilabdáról - olvasható a radio7.hu-n.

Az új szezon azonban az eddigiekhez képest merőben új felállást hozott az egyesületek számára, a klubok komoly veszélybe kerültek és a helyzet meglehetősen kilátástalan. Ezen témakör mentén tartottak október 5-én, pénteken sajtótájékoztatót az érintett egyesületek: a Hódmezővásárhelyi Futball Club, a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club, a Vásárhelyi Kosársuli és a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club vezetői.

Az egyesületek utánpótlás nevelésében fontos szerepet játszik a TAO-támogatás. Jóváhagyási határozattal már mindegyik egyesület rendelkezik. A TAO-s keret feltöltése, a társasági adó támogatás begyűjtése azonban komoly fejtörést okoz.

„Minden egyesület megkereste az őt eddig támogató cégeket, de nem sikerült TAO-felajánlást még csak ígéret szintjén sem beszereznünk. Az elkövetkezendő időszakban így a működés finanszírozása megoldatlan. Nagyon nagy bajban vagyunk, nagyon nehéz a helyzetünk. Az elkövetkezendő időszakban is szeretnénk működtetni egyesületeinket, de úgy látjuk, olyan helyzetbe kerültünk, amelynek eredményeként nem tudunk eleget tenni annak, hogy az elvárásnak, hogy önmagunk töltsük fel a TAO-s kereteinket. Ezért is fordulunk most a nyilvánossághoz, hogy a helyzet valamilyen formában megoldódjon és tagjaink, munkavállalóink számára el tudjuk oszlatni a jelenlegi létbizonytalanságot” – fogalmazott Dr. Soós Gábor a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club (HVSC) elnöke.

A vízilabdásoknál a működéshez és az utánpótlás neveléshez 100-120 millió forintos támogatásra lenne szükség, ebből lenne biztosított az érintett 250 fiatal sportolása.

A Vásárhelyi Kosársulinál 280 igazolt sportolóval rendelkeznek, de 140 gyerek vesz részt az előkészítő edzéseken. A Kosárlabda Szövetség 68 millió forintos TAO-támogatást hagyott jóvá, ezt a keretet kellene feltölteni, a helyzet azonban ez esetben sem túl rózsás.

„Nálunk talán annyival jobb a helyzet, hogy körülbelül még 10 napra elegendő pénzünk van. Utána viszont lenullázódunk, így a helyzetünk ugyanolyan reménytelen. Május 2-án kaptuk meg a támogatói határozatot, ezt követően kerestem fel korábbi támogatóinkat, akik közül hárman válaszoltak, ketten nemmel. Nyáron polgármester úr telefonon megígérte, hogy segíteni fog a TAO-s támogatás megszerzésében, ebben bízom. Úgy gondolom, hogy a kialakult TAO-mizzéria miatt önerőből, felsőbb támogatás nélkül esélytelenek vagyunk feltölteni a keretet” – vette át a szót Dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke.

A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Clubnál (HLKC) 140 gyermek sportol, a szövetség szintén jóváhagyta a támogatói határozatott, 70 millió forintos TAO-támogatásra jogosult eszerint a HLKC.

„Minden évben előfordult azért, hogy nehezen vagy akadozva tudtuk összehozni a TAO-s felajánlásokat. Ideáig viszont azért mindig megvolt a remény, hogy a város koordinációja alatt, összefogással, közös fellépéssel megkerestük a vállalkozókat a városon, megyén vagy az országon belül. Ehhez mindig megvolt a koordinációs csatorna. Önerőből azonban nem tudjuk feltölteni a keretet, nem rendelkezünk olyan kapcsolatrendszerrel. Ezúton is a városvezetés részéről kérnénk segítséget, hogy a jól bevált módszerrel, közösen lépjünk fel. Előbb-utóbb olyan helyzet elé kerülünk, hogy nem tudjuk tovább képezni a gyerekeket, versenyre vinni őket, ezzel nem teljesítjük a pályázatban vállalt kötelezettségeinket, ebben az esetben pedig elképzelhető, hogy kizárnak minket a TAO-rendszerből. Több száz gyerek versenyszerű sportoltatásáról van szó, úgy gondolom, hogy meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, hogy ezeket a programokat tovább tudjuk folytatni. Ez a sportolók, a sportvezetők, a szülők és a városvezetés közös érdeke kell, hogy legyen” – mondta el Klemm István, a HLKC elnöke.

Az a bizonyos kard pedig úgy tűnik, talán a HFC-re sújthat le először. Horváth Zoltán klubelnök arról tájékoztatott, hogy csütörtökön a város polgármestere értesítette őt, majd később nyilvános lakossági fórumon is megerősítette, hogy a közeljövőben lakat kerülhet a városi stadionra.

„A lehetőséget felkínálták, hogy a Hódmezővásárhelyi Futball Club üzemeltesse a stadiont, de ez több sebből vérzik, hiszen pont azért ülünk itt, mert nincs pénzünk. Anélkül pedig merész vállalkozás lenne üzemeltetni egy városi stadiont. Egészen addig, amíg a kaput nem zárják be, mi a sportolás lehetőségeit megteremtjük, de ha bezárják se hagyjuk veszni. Lehet, hogy egy parkban vagy térre kell lemenni, vagy a mártélyi, szikáncsi pályát kell használni, de nem szeretnénk, ha korosztályos csapataink nem fejezhetnék be a bajnokságot és ez a helyzet a felnőtt csapataink esetében is. Egy stadionbezárással nem lehet eltörölni a vásárhelyi labdarúgást, ezt nem is fogjuk engedni. Minden megteszünk, hogy ez az áldatlan állapot rendeződjön és megszűnjön” – nyilatkozta Horváth Zoltán.

A klub 58,7 millió forintos TAO-támogatásra jogosult, amiből 400 gyermek sportolása biztosított, amiben az a 700 fiatal nincs is benne, akik a Bozsik Intézményi Program keretében ismerkednek a labdarúgással.

A kiút és a megoldás az összefogás lehet, amelyhez az egyesületek a cégektől és a jó szándékú támogatóktól is várnak segítséget, ugyanakkor elengedhetetlennek tűnik a városvezetés segítsége is.

 A számokat összeadni nem nehéz. A négy egyesület keretében több mint ezer fiatal sportol versenyszerűen Hódmezővásárhelyen, a klubok pedig összesen, hozzávetőlegesen 300 millió forintos TAO-támogatásra jogosultak.

„Szeretném azt a tévhitet eloszlatni, hogy a jelenlévő sportklubok vezetői valahonnan, valakitől várnák a mennyei mannát. Az elmúlt években a TAO-s források felkutatása és lehívása jelentős feladatot adott mindenki számára. A klubvezetők mindent megtettek annak érdekében, hogy fel tudják tölteni a keretet. Az elmúlt években a TAO-támogatás viszont nem csak helyi szinten, hanem országos szinten is bebizonyította, hogy a klubok javarésze önerőből, a jóváhagyott határozatot képtelen feltölteni. A teljes feltöltéshez, a program sikeres megvalósításához eddig is szükség volt összefogásra, amit a korábban városvezetés által delegált sporttanácsnok vezetésével sikerült realizálni. Mi most erre nem látunk realitást. A munkánkat ugyanúgy elvégezzük, megkeressük a korábbi támogatókat, de kérdés, hogy milyen sikerrel. A teljes keretünket saját erőből feltölteni egészen biztos, hogy nem fogjuk tudni” – foglalta össze a kialakult helyzetet Áncsán István, a HLKC klubvezetője.

Forrás: radio7.hu


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top