Kis pénz, kis foci: támogatás nélkül nincs jövője a vásárhelyi sportnak

 
Szerző: Rókus Ákos, 2018. június 15.
 
 
Kis pénz, kis foci: támogatás nélkül nincs jövője a vásárhelyi sportnak

Mélyrepülést hozott a 2017-2018-as szezon a vásárhelyi látványsportok számára. A labdarúgók, a kézilabdások és a kosarasok is alacsonyabb osztályban folytathatják csak szereplésüket, a vízilabdázók pedig éppenhogy kiharcolták a másodosztályú tagságot. Míg a TAO támogatásoknak köszönhetően mindenhol jó eredményeket értek el az utánpótlás csapatok, a felnőtt gárdák komolyabb támogatás nélkül nem bizonyultak versenyképesnek.

1995. február 18-án a HKK zsúfolásig telt lelátók előtt 81-79-re legyőzte az akkori magyar bajnok Danone Honvédot. Nem volt ritka a hasonló sportrendezvény Vásárhelyen, korábban teltházas rangadókon szurkolhatott a vásárhelyi közönség a helyi csapatoknak, a 90-es években a kosarasok, a 2000-es években a női kézisek voltak az élvonal oszlopos tagjai.

Többször játszott az első osztályban a HVSC férfi csapata is, sőt volt olyan év, amikor több helyi klub is élvonalbeli tagsággal rendelkezett. A vásárhelyi labdarúgás pedig a hőskorban az NB1-be jutásért küzdött.

Ehhez képest története egyik mélypontját érte el idén a vásárhelyi sportélet. A négy látványsportágból kettő, a kosárlabdázók és a női kézisek kiestek a másodosztályból, a HFC pedig a megyei bajnokságba csúszott vissza. A HVSC is csak nagy nehézségek árán vívta ki az OB1/b-ben maradást. A problémák oka, hogy míg az utánpótlás-nevelés a TAO támogatásoknak köszönhetően jól működik, addig a felnőtt csapatok külső forrás, támogatás vagy szponzori pénzek híján nem vehetik fel a versenyt a jobb anyagi lehetőségekkel bíró klubokkal.

„Azok a csapatok, akik a bajnokság élmezőnyében végeztek, kétszer vagy háromszor akkora költségvetéssel gazdálkodtak, mint mi. Az MLSZ az összes NB3-as csapatnak egyenlően 30 millió forintos támogatást biztosít. Innentől kezdve minden egyesületnek a saját erejéből kell megoldania, hogy növelje az anyagi lehetőségeit” – mondta el Horváth Zoltán, a HFC elnöke.

Nagyon hasonló a helyzet a vásárhelyi kosarasoknál is.

„Egy labdajátékban mindent a pénz határoz meg. A 14 csapatnak körülbelül a fele legalább 60-80 millió forintból gazdálkodik, három csapat bő 40 milliós költségvetéssel bír, a Nagykőrös és mi vagyunk, akik mindössze 10-15 millió forinttal gazdálkodhatott. Ezek a csapatok jobb játékosokat tudnak szerezni és könnyebben meg tudják tartani a sajátjaikat” – mutatott rá dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke.

Idén februárban 60 milliós sporttámogatási alapot hozott létre az önkormányzat, azonban az összeget nem kapják meg a sportegyesületek, mert a város költségvetése nem teszi lehetővé a támogatás folyósítását. Pedig a kézilabdázóknál is szükség lenne rá.

„Ki kell mondani azt, hogy a másodosztály költségvetés szempontjából nagyobb lehetőségeket kíván meg. A klub vezetősége igyekezett a bajnokság által elvárt feltételeknek megfelelően kialakítani a játékoskeretet és a szakmai stábot. Sajnos azt is tisztán kell látni, hogy az anyagi lehetőségek nagyjából ezt a szereplést vetítették előre” – értékelte az évet Áncsán István, a HLKC vezetője.

A látványsportok esetében az utánpótlás-nevelés feltételeit biztosítja a TAO támogatási rendszer, de az igazán eredményes, a régi időket idéző, elsőosztályú rangadókhoz komoly költségvetés kell. A vízilabdások hatalmas csatában kiharcolták a másodosztályban maradást, de a város sporttörténelmében ebben a szakágban is volt példa OB1-es szereplésre.

„Tudomásul kell venni, hogy jobb eredményt csakis profi körülmények között lehet elérni. Mi nem tudunk ilyen feltételeket biztosítani a felnőtt játékosainknak. A költségvetésünk jelentős része, 90%-a a TAO támogatásból áll, a maradék 10%-ot tudjuk a felnőtt férfi és női csapatra, valamint a legkisebbek úszásoktatására fordítani” – ecsetelte dr. Soós Gábor, a HVSC elnöke.

A probléma általánosnak mondható. A felnőtt játékosok anyagi ellenszolgáltatás nélkül, önszorgalomból játszanak, míg más egyesületek fizetett játékosokkal jobb eredményt érnek el, emiatt az utánpótlás játékosokat is könnyebben tudják elcsábítani Vásárhelyről. Innentől kezdve viszont egy ördögi kör veszi kezdetét. A felnőtt csapatok gyengébb szereplése miatt a legtehetségesebb játékosok máshol folytatják karrierjüket, vagy a továbbtanulás miatt váltanak klubot. Ami ismét ahhoz vezet, hogy nem tud erősödni a sportélet, ami további lemorzsolódást eredményez a gyerekek körében. A vásárhelyi sport mélypontra jutott, és kemény építkező munkának kell elkezdődnie, hogy újra a régi korszakot idézze.


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top