60 éves Hódmezővásárhely és a megye tájfutó sportja

 
Szerző: Szeri Csaba, 2018. december 02.
 
 
60 éves Hódmezővásárhely és a megye tájfutó sportja

Idén ünnepli Hódmezővásárhely és Csongrád megye tájékozódási futó sportja a hatvanadik születésnapját. A jeles alkalom okán szerveztek december 1-én megemlékezést a Balogh Imsi Sportaréna előtti tájfutó emlékműnél - írja a radio7.hu

Kereken hatvan éve íródik a megyei és ezzel együtt a hódmezővásárhelyi tájékozódási futás története. Hatvan tehetségekkel és sikerekkel övezett év ez, így bőven van mire és kikre emlékezni.

1958 őszén alakult meg a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség, ehhez csatlakoztak a vásárhelyi természetjáró szakosztályok. Az első az egykori Frankel Leó Közgazdasági Szakközépiskolában, de a Bethlen Gábor Gimnáziumban is létrejött egy szakosztály. Nagyillés Mihály és Balogh Imre tették le a sportág alapjait Hódmezővásárhelyen. A tájékozódási futás aztán különvált a természetbarát szövetségtől, de a kapcsolat mind a mai napig megmaradt és szorosnak nevezhető. Ugyanakkor érdekesség lehet, hogy Szegeden már 1912-ben megalakult a Magyar Turista Egylet ottani szakosztálya, a háború után viszont valóban 1958-ban alakult meg az új egyesület és született meg ismét a tájfutó sport.

 „Három generáció nőtt fel és mindegyik generációnak megvoltak a nagy egyéniségei. Ahogy a többi sportág ez is sokat fejlődött. Az alapítók az 1960-as években, az első versenyeket 5-6 perces kilométer átlagot futottak, ma már ez az idő 3-4 perc. Óriási fejlődésen ment keresztül ezt a sportág is. Mindhárom generációnak megvoltak a válogatott tagjai is és most is vannak utánpótlás válogatott kerettagok és reméljük, hogy a jövőben is lesznek” – fogalmazott Baranyai Antal sportkrónikás, aki korábban maga is szép eredményeket ért el a sportágban.

A vásárhelyi tájékozódási futás legeredményesebb versenyzője Rostás Irén, aki a senior kategóriákban mind a mai napig versenyzik. A sportággal 1965-ben ismerkedett meg, a közgazdasági technikumban, nyolcszoros magyar bajnok és háromszoros világbajnoki résztvevő – váltóban, Monspart Saroltával és Horváth Magdolnával világbajnoki bronzérmet is szereztek.

 „Az erdő imádata kiskorom óta meg volt. Akkoriban a Kása erdőben jártunk edzeni, eljutottunk a versenyekre és egyre beljebb sodródtam ebben a sportágban. 1975-ben válogatott lettem, 1976-ban pedig bronzérmet szereztünk a világbajnokságon váltóban. 13 évig voltam válogatott. Viszont ezt a sportágat nem lehet abbahagyni, aki megfertőződött az csinálja, mert annyira jó. A társaság is, az erdőben sétálgatunk, kocogunk, futunk manapság is és jelen vagyunk a sportágban. Nekem ez az életem” – mondta el Rostás Irén.

A volt és jelenkori sportolók 16 órától a Balogh Imsi Sportaréna előtti tájfutó emlékkőnél tartottak megemlékezést. Dr. Márki-Zay Péter polgármester, Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke és Dr. Rasztóczy András, a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség elnöke mondtak beszédet. Majd ezt követően a megemlékezés koszorúi is felkerültek a tájfutó kőre és a résztvevők néma csenddel adóztak az egykori sporttársak előtt.

Azt est ezt követően közös vacsorával és az elmúlt 60 év felidézésével, baráti beszélgetésekkel folytatódott.

Forrás: radio7.hu


Ami még érdekelhet...

Közérdekű adatok

Elérhetőségeink

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 1.
Tel: +36 (62) 249-121
E-mail: info@oldalvonal.hu
Web: www.oldalvonal.hu

Top